Πρόγραμμα Συναυλιών 2022


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 21:00

Avant première (Σαν εισαγωγή…)


Joseph Haydn: Piano Trio No.39

Robert Schumann: Fantasiestücke Op.73

Enrique Granados: Intermezzo

Manuel De Falla: 6 Canciones populares Españolas

Astor Piazzolla: Le Grand Tango


DUO AURA

Αγάπη Τριανταφυλλίδη, πιάνο – Nil Kocamanğil, βιολοντσέλο

Συμμετέχει ο Γιάννος Μαργαζιώτης, βιολί


Η συναυλία που αποτελεί την ανεπίσημη έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης, θα ξεκινήσει με ένα έργο σταθμό για τη μουσική δωματίου. Το τσιγγάνικο πιάνο τρίο του Χάϋντν, με τις χαρακτηριστικές Ουγγρικές μελωδίες στο 3ο του μέρος. Ο εξάρχων της ορχήστρας της Λυρικής σκηνής Γιάννος Μαργαζιώτης, συμπράττει με το "Duo Aura", το οποίο εν συνεχεία παίρνει την σκυτάλη για το υπόλοιπο της συναυλίας. Τα ποιητικά "Φανταστικά κομμάτια" του Σούμαν, το Grand Tango του Πιατσόλα, και τα Ισπανικά "Suite populaire espagnole" του Ντε Φάλια, και Ιntermezzo του Γρανάδος, θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χορευτική και χαλαρή, μέσα από τις εμπνευσμένες ερμηνείες των Nil Kocamanğil και Αγάπης Τριανταφυλλίδη, που συνεργάζονται αρμονικά και ανελλιπώς εδώ και 10 περίπου χρόνια, έχοντας καταστήσει το "Duo Aura" ως ένα από τα πιο γνωστά ντουέτα για βιολοντσέλο και πιάνο.Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 21:00

Εναρκτήρια Συναυλία

Μικρή Ορχήστρα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών


Δημήτρης Γούζιος: Χάλκη

Γιώργος Μάνδυλας, σόλο βιολί


Πάνος Φουντάς: Sinfonietta για έγχορδα


Λευτέρης Παπασταύρου: Μακεδονικός Χορός

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ: Μελωδία

Μανουέλ Ντε Φάλια: Ισπανικός χορός

Σολίστ: Νικολία Γαρουφαλίδου


Αντόνιο Βιβάλντι: Τέσσερις Εποχές

Σολίστ: Özgecan Günöz


Μικρή Ορχήστρα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας


Η επίσημη έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης - Δημήτρης Κρεμαστινός, είναι μία συναυλία συναντήσεων. Συναντώνται η κλασική (Βιβάλντι) με τη σύγχρονη (Φουντάς) δημιουργία, οι παραδοσιακοί ελληνικοί ήχοι (Δ. Γούζιος-Χάλκη, Λ. Παπασταύρου-Μακεδονικός Χορός) με μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς ευρωπαϊκούς (μελωδία Τσαϊκόφσκι, Ισπανικός χορός Ντε Φάλια), η νέα γενιά, εκπροσωπούμενη από την 12χρονη Νικολία Γαρουφαλλίδου, με τους καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τον Νίκο Χαλιάσα και την εξάρχουσα βιολονίστα της Κρατικής Ορχήστρας Κωνσταντινούπολης Özgecan Günöz.

Όλοι αυτοί, με επίκεντρο τις εμβληματικές Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, συνδιαλέγονται σε έναν αρμονικό μουσικό διάλογο, με στόχο να εκφράσουν το όραμά μας για ένα φεστιβάλ - σταθμό, ένα φεστιβάλ δημιουργικό και διαχρονικό, που θα φέρει μέσω της παγκόσμιας μουσικής γλώσσας, έναν αέρα πολιτισμού, στο ακριτικό διαμάντι του Αιγαίου, την Χάλκη!Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 21:00

Metallon – Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών


William Byrd: The Eagle of Oxford’s Marche

Jean-Joseph Mouret: Rondeau “Sinfonie de fanfares”

Jeremiah Clarke: Trumpet Voluntary

Marc-Antoine Charpentier: Te Deum – Prelude

Giulio Caccini: Ave Maria


Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Μέρα νύχτα σε βλέπω μπροστά μου – Διασκευή Αλέκος Κάτσιος

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Βρες αν μπορείς (Σπανιόλικο βαλσάκι) – Διασκευή Αλέκος Κάτσιος

Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος


Gerardo Matos Rodríguez: La Cumparsita – Διασκευή: Kompanek


Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Θέλω να δω τον Πάπα – Διασκευή Ιωάννης Τσελίκας

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Είμαι η Κοντέσα η Τρελή από την «Κόρη της Καταιγίδας»– Διασκευή Ιωάννης Τσελίκας

Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος


Carlos Gardel: Por una Cabeza – Διασκευή Πάνος Βλάχος


Kurt Weill: Youkali – Διασκευή Αλέκος Κάτσιος

Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος


George Gershwin: Summertime

Nicola Piovani: La vita e bella - Διασκευή Αλέκος Κάτσιος


Μάνος Χατζιδάκις: Χάρτινο το Φεγγαράκι - Διασκευή Αλέκος Κάτσιος

Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος


Metallon – Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα

Παναγιώτης Μπαλαμός, τρομπέτα

Κωνσταντίνος Αυγερινός, τρομπόνι

Κωνσταντίνος Σίσκος, κόρνο

Γιώργος Ραράκος, τούμπα

Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά


Το METALLON με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης. Η συναυλία θα ξεκινήσει με πέντε κομμάτια που «προέρχονται» από μία πολύ ιδιαίτερη -μουσικά- περίοδο για τα χάλκινα και κρουστά μουσικά όργανα, από την εποχή του Baroque. Αυτήν ακριβώς την περίοδο, τα χάλκινα όργανα άρχισαν να αναδεικνύονται και να παίρνουν εξέχουσα θέση στις αυτοκρατορικές αυλές της Ευρώπης.

Ακολούθως θα ακουστούν έργα ενός πολύ αγαπητού ρεπερτορίου στο ελληνικό κοινό! Η ελληνική οπερέτα με την ελαφράδα, την υπέροχη μουσική, το σπιρτόζικο κείμενο και το χιούμορ της θα μας πάνε στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται το πασίγνωστο και γεμάτο τσαχπινιά "Θέλω να δω τον παπά" από την ομώνυμη οπερέτα, το ρομαντικό "Μέρα νύχτα σε βλέπω μπροστά μου" από την Υπνοβατιδα, αλλά και η γεμάτη μπρίο «Κόμισσα Πλου Πλου» από την Κόρη της καταιγίδας. Και τα τρία τραγούδια είναι υπέροχες συνθέσεις του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που ανήκουν σ' αυτό το, ακόμα ζωντανό μέσα μας, υπέροχο είδος μουσικής. Πέρα απ' αυτά, όμως, θα ταξιδέψουμε και στη χώρα του «Γιουκάλι», στη φανταστική χώρα των επιθυμιών μας, που υμνείται στο πασίγνωστο και πολύτραγουδισμένο από ερμηνευτές διαφόρων ειδών μουσικής, τραγούδι του Κουρτ Βάιλ.

Τη συναυλία συμπληρώνουν δύο ξεχωριστά και δημοφιλή Tango (Cumparsita και Por una Cabeza), το καλοκαιρινό και πασίγνωστο Summertime του G. Gershwin και δύο από τις ομορφότερες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι και του Ν. Piovani.Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 21:00

"Η πανσέληνος των συνθετών χαιρετάει τον Μίκη μέσα από το πιάνο της Χάλκης."


Χρίστος Παπαγεωργίου: Επιλογές από το έργο «Στυλιστικές Παραλλαγές για πιάνο πάνω "Στο περιγιάλι το κρυφό" του Μίκη Θεοδωράκη»

Χρίστος Παπαγεωργίου, πιάνο


Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ: Μελωδία για βιολί και πιάνο

Μανουέλ Ντε Φάλια: Ισπανικός χορός για βιολί και πιάνο

Νικολία Γαρουφαλλίδου, βιολί - Χρίστος Παπαγεωργίου, πιάνο


Γιοχάνες Μπράμς: Ουγγρικοί Χοροί αρ. 1,4 & 5

Αντονίν Ντβόρζακ: Σλαβόνικος χορός έργο 46 αρ.8

Χρίστος Παπαγεωργίου - Σεβαστή Χατζηστρατή, πιάνο για τέσσερα χέρια


Στην συναυλία που εγκαινιάζει το πιάνο του νέου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης, μέσα από ένα συμβολικό έργο, κορυφαίοι συνθέτες της Μουσικής Ιστορίας, παίζουν για τον Μίκη Θεοδωράκης. Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο ενός χρόνου από την ημέρα που ο μεγάλος αγαπημένος συνθέτης αναχώρησε από τον κόσμο και σε συνδυασμό με την μαγική πανσέληνο των ημερών, ο Χρίστος Παπαγεωργίου θα δοκιμάσει τα όρια του νέου πιάνου με μια συμβολική παρέλαση των σημαντικότερων πιανιστών συνθετών του μουσικού γαλαξία,  με επιλογές από το πολυπρισματικό έργο του «Στυλιστικές Παραλλαγές πάνω "Στο περιγιάλι το κρυφό" του Μίκη Θεοδωράκη» για πιάνο. Σε αυτό το έργο όλοι οι σημαντικοί συνθέτες της Ιστορίας παίζουν με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ο καθένας τους, τη δική του "παραλλαγή" πάνω στο πασίγνωστο τραγούδι του Μίκη σαν να βρίσκονται καλεσμένοι του σε ένα φανταστικό μουσικό πάρτυ. Ώστε μέσα σε μια ώρα ακούγονται οι περισσότεροι αντιπρόσωποι του πιάνου.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου θα μιλήσει εξηγώντας στο κοινό τα μυστικά πίσω από κάθε παραλλαγή και συνθέτη. Είναι ένα έργο που ο Μίκης αποκάλεσε "Αριστούργημα που θα μείνει στην ιστορία" το οποίο παρουσιάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο εντός και εκτός Ελλάδος από το 2009 που γράφτηκε. Πρόσφατα απετέλεσε αντικείμενο ακαδημαϊκής διατριβής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Στη συνέχεια η νεαρή ταλαντούχα βιολονίστα Νικολία Γαρουφαλλίδου συμπράττει με τον Χρίστο Παπαγεωργίου αναδεικνύοντας το πιάνο ως "συνομιλητή" των άλλων οργάνων.

Στο τελευταίο μέρος της συναυλίας ο Χρίστος Παπαγεωργίου καλεί την Ροδίτισσα πιανίστα Σεβαστή Χατζηστρατή, για να δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο τα όρια του οργάνου, παίζοντας σε τέσσερα χέρια τέσσερις γιορτινούς χορούς των Μπραμς και Ντβόρζακ.