Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21:00

Λιμάνι της Χάλκης


Εναρκτήρια Συναυλία

Camerata Junior

Gabriel Fauré: Παβάνα σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 50

Wolfgang Amadeus Mozart: Kοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα K. 622

Wolfgang Amadeus Μozart: Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, Κ. 550


Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής

Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Η φετινή εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στους Νέους! Η Camerata Junior, η παλαιότερη και πιο επιτυχημένη ορχήστρα νέων της Ελλάδας, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αγαπημένα έργα του διασημότερου παιδιού-θαύματος στον κόσμο της μουσικής. Δύο έργα του Wolfgang Amadeus Mozart θα ακουστούν στο λιμάνι της Χάλκης: το Κοντσέρτο για κλαρινέτο με τη σύμπραξη του διεθνώς καταξιωμένου κλαρινετίστα Σπύρου Μουρίκη και η δημοφιλής Συμφωνία αρ. 40. Τη διεύθυνση της Camerata Junior αναλαμβάνει ο μαέστρος της, Νίκος Χαλιάσας. Η παρουσία της Camerata Junior στη Χάλκη έχει μια διττή και αμφίδρομη σημασία: Οι νέοι της Χάλκης θα γνωρίσουν από κοντά συνομηλίκους τους που ασχολούνται με την μουσική και ονειρεύονται μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο αυτό – έτσι ίσως νιώσουν ότι τα όνειρά τους (όποια και αν είναι αυτά) δεν είναι τόσο απρόσιτα. Τα μέλη της Camerata Junior θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την πραγματικότητα της νησιωτικότητας, τον αποκλεισμό και τις δυσκολίες που η απόσταση θέτει και -ελπίζουμε- ότι θα αναχωρήσουν με ένα μάθημα ζωής.


Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21:00

Άκρη Λιμανιού


Αναζητώντας κοινές μουσικές ρίζες

Σύνολο reZearch

Ενότητα Θαλασσινή αγάπη

Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης:


Ενότητα: Ποιος τη ζωή μου

Dimitri Schostakovich: 5 Κομμάτια για 2 βιολιά και πιάνο, Ι Πρελούδιο (μεταγραφή για λύρα, τσέλο και πιάνο)

Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) (διασκευή Μ. Πυροβολάκη για φωνή, λύρα, τσέλο και πιάνο)


Ενότητα: Νίκος Σκαλκώτας


Ενότητα: Στην Κρήτη


Eric Satie: Gymnopedie Αρ. 1 για πιάνο (διασκευή Η. Παπαθανασίου για λύρα, τσέλο και πιάνο)

J. S. Bach: Κοντσέρτο σε Λα ελάσσονα για βιολί και ορχήστρα BWV 1041, Α μέρος, Allegro moderato (απόσπασμα) (διασκευή Μ. Πυροβολάκη για λύρα, τσέλο και πιάνο)

Σύνολο reZearch

Μάνος Πυροβολάκης, φωνή & κρητική λύρα

Ήβη Παπαθανασίου, τσέλο & φωνή

Κώστας Χάρδας, πιάνο & ακκορντεόν


Το σύνολο ριζEARCH προτείνει μία δημιουργική συνύπαρξη, φωνής, οργάνων και ήχων που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, έχοντας στο επίκεντρό της, την πολύπλευρη προσέγγιση στην έννοια της ρίζας (μουσικά αλλά και πολιτισμικά). Το ρεπερτόριο του σχήματος, εκκινεί από ένα μεγάλο εύρος ήχων: παραδοσιακά και, γενικότερα, αγαπημένα τραγούδια, μέσα από ένα πρίσμα ηχητικού πειραματισμού, έργα δυτικής κλασικής μουσικής που εμπνεύστηκαν από την παράδοση παιγμένα με ένα αμιγώς παραδοσιακό όργανο, καθώς και έργα δυτικής μουσικής διασκευασμένα για τον ιδιαίτερο ηχοχρωματικό συνδυασμό του συνόλου (από τον Bach έως τον Satie). Η συναυλία αυτή προσδοκά να αναμοχλεύσει ακουστικές και πολιτισμικές μνήμες, μέσα από έναν φρέσκο ήχο, όπου η κλασική δυτική και η ελληνική δημοτική παράδοση αναζητούν τη βαθιά συζήτηση των εκφραστικών, πολιτισμικών και συγκινησιακών τους φορτίων.Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21:00

Οικία Δ. Κρεμαστινού


Σερενάτα

Ντούο φλάουτο & πιάνο

Edward Elgar: Salut d'amour, Op.12

Aram Khachaturian: Adagio

Claude Debussy: Clair de lune, L. 32

Johann Sebastian Bach: Siciliano

Jules Massenet: Meditation

Gabriel Faure: Pavane, Op. 50

Francis Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο

Yalçın Tura: Umutsuz (απελπισμένος)

Gabriel Fauré: Sicilienne, Op.78

Maurice Ravel: Pièce en forme de habanera

Christoph Willibald Gluck: Dance of the blessed spirits

Erik Satie: Gymnopédie, No.1

Gabriel Faure: Après un rêve

Benjamin Godard: Σουίτα

Sonat Sözer, φλάουτο

Ece Sözer, πιάνο


Η Τρίτη συναυλία του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε μια «σερενάτα»! Το ντου0 φλάουτο και πιάνο που αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς Sonat & Ece Sözer προτείνουν ένα πρόγραμμα με δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου του φλάουτου καθώς και αγαπημένες μελωδίες σε διασκευή για αυτό το τόσο αισθαντικό δίδυμο.Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21:00

Περίβολος εκκλησίας Αγ. Νικολάου


Romance & Fairytales

DuoYūgen - Ντούο βιολί & πιάνο

Antonin Dvořák: 4 ρομαντικά κομμάτια op. 75, για βιολί και πιάνο

Σεργκέι Προκόφιεφ: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (διασκευή: Baich, Fletzberger)

Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ: «Σεχραζάντ» (διασκευή: Baich, Fletzberger


DuoYūgen

Λαέρτης Κοκολάνης, βιολί

Ελένη Νταφέκα, πιάνο


Το DuoYūgen, κλείνοντας φέτος μια δεκαετία κοινής μουσικής πορείας, αναμετριέται με ένα άκρως συναρπαστικό πρόγραμμα: Ερμηνεύει δύο εκ των διασημότερων έργων που γράφτηκαν ποτέ, το μπαλέτο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σεργκέι Προκόφιεφ εμπνευσμένο από την ομότιτλη ρομαντική τραγωδία του W. Sheakspeare και τη συμφωνική σουίτα “Σεχραζάντ” του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ εμπνευσμένη αντίστοιχα από τη συλλογή παραμυθιών της Μέσης Ανατολής “Χίλιες και μια νύχτες”. Οι μεταγραφές για βιολί και πιάνο των έργων αυτών είναι της βιολονίστας Lidia Baich και του πιανίστα και μαέστρου Matthias Fletzberger, δύο σημαντικών καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η συναυλία περιέχει επίσης τα 4 ρομαντικά κομμάτια op.75 για βιολί και πιάνο του Antonin Dvořák, όπου οι μελωδίες του βιολιού ανταμώνουν με τη γοητευτική πιανιστική γραμμή, δημιουργώντας έναν διάλογο που αφήνεται στην αφήγηση ενός γλαφυρού και σχεδόν ερωτικού μουσικού κειμένου.
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21:00

Χωριό


Αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα

Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon»

Nino Rota:


Μάνος Χατζιδάκις:


Nicola Piovani: La vita e bella (διασκευή: Π. Βλάχος)


Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon»

Παρουσίαση: Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας


Η φετινή διοργάνωση κλείνει με ένα από τα πιο δραστήρια κι αγαπητά σύνολα μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» να φέρνει τη μαγεία του σινεμά στη Χάλκη! Το METALLON παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα, με μελωδίες από ταινίες που άφησαν εποχή, όπως: Ο Νονός, Οκτώμιση και La Strada. Διευθύνει, ο αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Νίκος Χαλιάσας. Τα έργα προλογίζει ο δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα, Γιάννης Ζουμπουλάκης. Οφείλει να σημειωθεί ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Φεστιβάλ το γεγονός ότι η καταληκτική αυτή συναυλία της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Χωριό, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.