ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ, κλαρινέτο

Ο Σπύρος Μουρίκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974. Σπούδασε κλαρινέτο στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του Χαράλαμπου Φαραντάτου απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1992 με άριστα παμψηφεί, Α’ Βραβείο και χρυσό μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. φοίτησε στο ‘‘Conservatoire National Superieur de Musique’’ του Παρισιού με καθηγητές τους Michel Arrignon στο κλαρινέτο και Maurice Bourgue στη μουσική δωματίου και αποφοίτησε το 1995 με πρώτο βραβείο κλαρινέτου. Στο διεθνή διαγωνισμό “Carl Nielsen”που πραγματοποιήθηκε στο Odense της Δανίας το 1997, κέρδισε το Α’ Βραβείο, το Βραβείο της Ορχήστρας και το Βραβείο του κοινού. Tην ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Μουσικοκριτικών.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες, καθώς επίσης την Ορχήστρα του Conservatoire του Παρισιού, το Σύνολο πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense, την Armonia Atenea Orchestra, τη Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Άαρχους, τη Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας και Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης του Μεξικού, Εθνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, τη Συμφωνική του Ροστόφ, την MusicAeterna κ.α.

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης όπως την Cite de la Musique and Salle Gaveau of Paris, Gasteig of Munich, Queen Elizabeth Hall of London, Tivoli Concert Hall of Copenhagen κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ όπως Μουσικός Ιούλιος Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ του Τίβολι, Φεστιβάλ της Avignon, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου armonie della sera (Ιταλία), Φεστιβάλ Diaghilev, Φεστιβάλ του Σάλτζμπουργκ

Έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικής επιτροπής πολλών διεθνών διαγωνισμών κλαρινέτου, συμπεριλαμβανόμενου και του διαγωνισμού “Carl Nielsen” καθώς επίσης έχει δώσει master classes - διαλέξεις σε διάφορες Ακαδημίες Μουσικής και Ιδρύματα του εξωτερικού όπως Bremen Universität, Paderewski Music Academy στο Ποζνάν, Nielsen Society στην Κοπεγχάγη, “Vandoren Music House” στο Παρίσι κ.α. Από το 1993 έως το 2003 διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων ενώ έχει συμπράξει ως σόλο κλαρινέτο με την Mahler Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado και άλλων γνωστών αρχιμουσικών.

Σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, είναι μέλος του Συνόλου πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσκεκλημένος σολίστ της MusicAeterna και της Utopia Orchestra.

Είναι καθηγητής κλαρινέτου στο «Ωδείο Αθηνών». και στο Goldsmiths University of London (παράρτημα Αθηνών). Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα κουιντέτα κλαρινέτου-Brahms και Mozart με το κουαρτέτο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού (Agora)- το κοντσέρτο του Nielsen με την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense (Danish Radio) καθώς επίσης και το έργο για κλαρινέτο ‘‘Reflexion des preludes’’ του Δανού συνθέτη Erik Bach με την συμφωνική ορχήστρα του Άαρχους (Da capo).


CAMERATA JUNIOR – ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης.

Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος διετέλεσε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους

νέους. Από τον Οκτώβριο του 2018 δάσκαλος και μαέστρος ανέλαβε ο εκλεκτός αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας.

Η Ορχήστρα αριθμεί 60 νέους και νέες, ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα νεανικό τμήμα. Η σύνθεσή της ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα εξελίσσονται επαγγελματικά. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα πραγματοποιεί κάθε χρόνο την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της.

Η Camerata Junior έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουρουπού και του Απόστολου Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για κείνην, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις.

Η Ορχήστρα έχει συμπράξει με τις Χορωδίες Musica των Φίλων της Μουσικής, με τις Παιδικές Χορωδίες Rosarte και Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και με κορυφαίους σολίστ όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Α. Χατζηνικολάου, Στ. Καραπάνος, Σ. Κυανίδου, Μ. Συγγενιώτου κ.ά.

Από το 2017 έως το 2022 την Camerata Junior την υποστήριξαν με δωρεές τους το Ισπανικό ίδρυμα Κόσμος εν Αρμονία και η Οικογένεια Αλέκου Γουλανδρή. Από το 2022 η Ορχήστρα έχει ως Μεγάλη Χορηγό την Φωτεινή Λιβανού.

ΜΑΝΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗΣ, κρητική λύρα

Ο Μάνος Πυροβολάκης ειναι τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας. Σε μικρή ηλικία απέκτησε την πρώτη του επαφή με την κρητική λύρα, με δάσκαλο τον Γεώργιο Βυζιριανάκη. Έχει πτυχία σύγχρονου τραγουδιού, ειδικού αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα σύνθεσης του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους με τα Κινούμενα Σχέδια και δύο σόλο. ‘Εχει συνεργαστεί με ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες δισκογραφικά και συναυλιακά.


ΗΒΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, βιολοντσέλο/φωνή

Η Ήβη Παπαθανασίου σπούδασε πιάνο και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, αντίστιξη και φούγκα στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και τσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Trinity College του Λονδίνου. Από το 2001 αποτελεί μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ηχογραφήσεις: μουσική Γ. Α. Παπαϊωάννου (Naxos, 2013) και Γ. Σισιλιάνου (Irida Classical, 2016).


ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΣ, πιάνο

Ο Κώστας Χάρδας είναι μουσικολόγος και πιανίστας με σπουδές στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ερευνητικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα: μουσική ανάλυση, ελληνική μουσική, μουσική 19ου αιώνα – σήμερα, έρευνα στη μουσική εκτέλεση, ελληνικό ποπ/ροκ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Ως πιανίστας έχει ηχογραφήσει για την Naxos (2013), την Centaur Records (2016) και την Irida Classical (2016).


SONAT SÖZER, φλάουτο

O Sonat Sözer ξεκίνησε φλάουτο στο Κρατικο Ωδείο του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Dokuz Eylul το 1994. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο του ωδείου το 1997, πήγε στο Παρίσι και έγινε δεκτός στην ανώτερη τάξη του François Veilhan στην Ecole Nationale de Musique Marcelévét. Αποφοίτησε το1999, με πρώτο βραβείο. Συνέχισε στο τμήμα τελειοποίησης απ όπου αποφοίτησε με τον καλύτερο βαθμό (mention trés bien) το 2001. Συνέχισε τις σπουδές του με τον Philippe Lesgourgues στο Conservatoire National Région de Saint Maur. Την ίδια περίοδο παρακολούθησε μαθήματα πίκολο από τον σολίστ πίκολο της Ορχήστρας του Παρισιού, Ιβάν Ντεγκαρντέν. Την ίδια περίοδο παρακολούθησε master class του παγκοσμίου φήμης σολίστα James Galway και παρακολούθησε εργαστήρια με τους Emmanuel Pahud, Bülent Evcil, Gulsen Tatu και Rafaele Trevisani.

Κατά την περίοδο 2005-2008, εργάστηκε ως σόλο piccolo στη συμφωνική ορχήστρα Istanbul CRR και στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Borusan Istanbul. Συνεχίζοντας την καριέρα του ως ενεργός σολίστ, ο Sonat Sözer ανέβηκε στη σκηνή ως σολίστ με κορυφαίες συμφωνικές ορχήστρες της Τουρκίας, έδωσε ρεσιτάλ σε

σημαντικές αίθουσες συναυλιών και συναυλίες μουσικής δωματίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προσκλήθηκε ως σόλο φλαουτίστας στη γερμανοαυστριακή περιοδεία της Ρωσικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δωματίου τον Ιανουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της περιοδείας, ανέβηκε στη σκηνή σε παγκοσμίου φήμης αίθουσες συναυλιών, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Alte Oper της Φρανκφούρτης, η Leipzig Gewandhaus και η Vienna Konzerthaus.

Έχοντας κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης το 2008, ο Sözer είναι έκτοτε ο κορυφαίος φλαουτίστας της και διοργανώνει master class σε όλη την Τουρκία.


ECE SÖZER, πιάνο

H Ece Sözer ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο πιάνο με τη Valentina Samoil σε ηλικία 8 ετών και στο Dokuz Eylül University State Conservatory με τον καθηγητή Aykut Yafe. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε αυτό το σχολείο, η καλλιτέχνις φοίτησε στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών, όπου σπούδασε με τους Jean Claude Vanden Eynden και Muhiddin Dürrüoğlu. Αποφοίτησε με το Premiere Prix το 2001 και πήρε το Diplome Superior το 2005.

Η Ece, δίνει σόλο καθώς και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Τουρκία και την Ευρώπη. Είναι δε, συνοδός και καθηγήτρια πιάνου στο Κρατικό Ωδείο του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül από το 2005, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ως καθηγήτρια και ως μέλος ΔΕΠ.


ΛΑΕΡΤΗΣ ΚΟΚΟΛΑΝΗΣ, βιολί

Ο Λαέρτης Κοκολάνης είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2008. Από το 2019 είναι Κορυφαίος Β' στα Β' Βιολιά της Ορχήστρας ενώ προηγουμένως διετέλεσε μουσικός στα Α΄Βιολιά.

Ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα βιολιού, σε ηλικία 6 ετών, στο μουσικό σχολείο Αργυροκάστρου στην Αλβανία. Ερχόμενος στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Σύγχρονης και Κλασσικής Μουσικής, στην τάξη της Νίνας Πατρικίδου, δίνοντας πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ σε νεαρή ηλικία. Έπειτα, γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών (ανωτέρα τάξη βιολιού), με καθηγητή τον Τάτση Αποστολίδη από τον όποιον διδάχτηκε επί σειρά ετών και μουσική δωματίου.

Τα τελευταία χρόνια των σπουδών του, καθηγητής του ήταν ο έξαρχων της Κ.Ο.Α. Ιωάννης Τζουμάνης. Αποφοίτησε το 2006, παίρνοντας Δίπλωμα Βιολιού με άριστα.

Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού με καθηγητές τους Lydia Mortkovitch, Zakhar Brohn,Grigori Zhislin και Λεωνίδα Καβάκο. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και είναι μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής «Artefacts Ensemble»


ΕΛΕΝΗ ΝΤΑΦΕΚΑ, πιάνο

Η Ελένη Νταφέκα αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου «Άριστα Παμψηφεί» και Α’ Βραβείο από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου στην τάξη του Ντίνου Μαστρογιάννη καθώς και με Πτυχία Ανωτέρων Θεωρητικών στην τάξη του Βσίλη Φόστερ. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης και αμέσως μετά στις ΗΠΑ, με ολική υποτροφία του Κονσερβατουάρ του San Francisco απ΄όπου αποφοίτησε με Bachelor of Music και Master of Music in Piano Performance. Στο ίδιο πανεπιστήμιο επίσης δίδαξεε ως βοηθός του τμήματος Θεωρητικών. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές για άλλα δύο χρόνια στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου της Indiana (Bloomington), όπου παράλληλα επιλέχτηκε και δίδαξε πιάνο ως βοηθός καθηγητή. Εχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με διεθνούς φήμης πιανίστες, όπως οι: Leon Fleisher, Yefim Bronfman, Richard Goode, Veda Kaplinsky, Julian Martin, Marc Durand κ.α. Στα βραβεία της συμπεριλαμβάνονται, 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου του Κονσερβατουάρ του San Francisco, 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου της Pacific Chamber Orchestra, με την οποία συνέπραξε ως σολίστ. Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής, εκτός των άλλων και σε πρεμιέρες έργων για πάνο και ορχήστρα Ελλήνων συνθετών. Έδωσε πολλά ρεσιτάλ σόλο και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ισπανία, με κορυφαία στιγμή το Gala Concert στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με τον Γερμανό βιολονίστα Guido Gärtner. Στην Ελλάδα έχει διδάξει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο American Community Schools of Athens, στο Hellenic American University και στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης στην Αθήνα.


METALLON – ΣΥΝΟΛΟ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

Το Metallon – Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών δημιουργήθηκε το 2000 και στην πλήρη του σύνθεση αποτελείται από δώδεκα κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα, με γνώμονα την επιθυμία και ανάγκη σύστασης μιας πιο ευέλικτης μορφής, συστήθηκε και το Metallon Quintet, που αριθμεί έξι μουσικούς.

Η δραστηριότητα του Metallon περιλαμβάνει συναυλίες με έργα της εποχής του μπαρόκ, κλασσικής μουσικής, τζαζ αλλά και σύγχρονες συνθέσεις. Σημαντικό μέρος της δράσης του αποτελούν εκπαιδευτικά προγράμματα που ως στόχο έχουν να φέρουν τους νέους σε επαφή με τη μουσική. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Κυριακάτικα Πρωινά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλίες σε νησιά της άγονης γραμμής στο πλαίσιο του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», συναυλίες και σεμινάρια εντός και εκτός Αθηνών στο πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Μουσική». Ξεχωριστή θέση στην εκπαιδευτική του αποστολή έχει ο κύκλος σεμιναρίων χάλκινων πνευστών που διοργανώνουν τα μέλη του τα τελευταία τρία έτη (2012-2015) κατά τον οποίο παρέχονται δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα σε μουσικούς κάθε ηλικίας και επιπέδου.

Το Σύνολο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στο gazArte, σε διάφορους χώρους συναυλιών σε όλη την Αττικής και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κόρινθος, Λευκάδα, Καβάλα, Αγρίνιο, Κυπαρισσία, Φάρσαλα κ.α. Τον Ιούνιο 2014 το Metallon Quintet εκπροσώπησε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Τελετή Λήξης της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Σύνολο έχουν συνεργαστεί Έλληνες και ξένοι μαέστροι και σολίστ όπως οι Βύρων Φιδετζής, Νίκος Τσούχλος, Κάρολος Τρικολίδης, Γιώργος Πέτρου, Ανδρέας Πυλαρινός, Ανδρέας Τσελίκας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Παναγιώτης Βλάχος, Ηλίας Ηλιάδης, ο τρομπετίστας των Canadian Brass Fred Mills, ο τουμπίστας Roger Bobo κ.ά. Το 2010 το METALLON ηχογράφησε το πρώτο του CD με έργα διακεκριμένων Ελλήνων Συνθετών.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΑΣΑΣ, αρχιμουσικός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών. Το 1989, πήρε Δίπλωμα με Άριστα και Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis. Αποφοίτησε το 1990, παίρνοντας το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin, απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ ARCM, το 1992. Για τις μεταπτυχιακές αυτές σπουδές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Την περίοδο αυτή παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music με τον J. Forster καθώς επίσης και με τον Bernard Keefe. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Trinity College of Music, με τον Peter Stark, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1999. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τον Sergiu Celibidache, τον Jorma Panula και τον B. Keefe.

Από το 2001 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ως κορυφαίος βιολιστής.

Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής “Συμφωνία” Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, από το 2017 του φεστιβάλ ¨ΜουσιΚώς¨, και από το 2022 του φεστιβάλ Χάλκης. Το 2018 ανέλαβε την διεύθυνση της Καμεράτα Τζούνιορ του Συλλόγου Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχει διευθύνει: τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, τις Κρατικές Ορχήστρες Κωνσταντινούπολης, της Αττάλειας, της Σμύρνης και της Προύσας, την Συμφωνική Ορχήστρα του Eskisehir, την Thüringen Sinfoniker, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, την Ορχήστρα δωματίου της Κοπεγχάγης, την Ορχήστρα δωματίου της Αλικαρνασσού, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά.